Switch to full style
Răspunde

Re: bucatarie bors

Mar, 11 Mar 2014 3:07 pm

Va salut pe toti,

subiectul desi vechi a ramas fara solutie si m-am hotarat sa "revergorez" threadul.

Dupa cum va imaginati sursa constanta de bors in Elvetia nu o sa existe prea curand asa ca am luat subiectul in mana, ma refer la bors si dupa ce m-am documentat putin pe net si pe la babele de acasa am ajuns la concluzia ca e prea simplu sa nu incerc sa il fac mai ales ca in copilarie am mai facut o data si a iesit monumental. Tot ce trebuie sa faceti e sa faceti rost de tarate. Un impas a fost sa aflu cuvantul pentru tarate in germana si de unde pot sa cumpar dar am aflat ca au la Migros si costa 1.5 Fr punga de 350 gr.

Imagine

Dupa cum o sa aflati de pe net ca sa faci bors ai nevoie de o cultura starter (husti), tarate, apa, unii mai pun malai, crengute de visin si leustean dar sincer cred ca adaosul de crengute de visin e mai mult mit iar leusteanul merge in ciorba la fel de bine. Mai e o discutie cu adaosul de malai care cred eu ca la inceput ar trebui evitat riscand sa strice toata lucrarea. Cred ca ar fi mai usor sa gasesti bors la opera in Zurich decat huste de cumparat in Elvetia dar nu disperati, se pot face foarte usor, de fapt e vorba de inmultirea bacteriilor care deja exista in tarate din cate am inteles eu. Fara sa am huste am facut un bors doar ca nu am adaugat huste si dupa 3 zile incepuse sa semene a bors ceea era in borcan dar cu un gust timid si nu fantastic asa ca am aruncat pur si simplu zeama din borcan si peste taratele depuse pe fund am adaugat iarasi apa (asa am facut si in copilarie) si in doua zile a iesit un bors de iti scartaie dintii de acru si foarte gustos. Pentru acvaristi cred ca un incalzitor de acvariu ar grabi mult procesul, eu folosesc unul pentru iaurt. Ar mai fi de incercat ca in loc de husti sa pun un litru de Brottrunk de la farmacie si sa vad daca asta ar grabi treaba cumva, daca fac experimentul o sa va anunt rezultatele.

Aici http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/cum_se_face_bors_reteta_de_husti-237/ e un link unde puteti gasi ceva date despre construirea borsului, oricum gasiti pe net destule informatii pentru o treaba asa simpla.

Stie cineva unde as putea gasi rasaduri sau seminte de leustean?
In zona Zurich leustean am gasit pana acum numai la Coop City in Dietlikon si nu tot timpul iar tarate gasiti la Migros la filialele mai mari lucru care cred ca e valabil peste tot. Unde mai puteti gasi tarate in Elevetia in alta parte habar nu am insa cu siguranta ca si Coop trebuie sa aiba ceva. De pe siteul Migros am luat lista cu locatiile unde ar trebui sa gasiti tarate in Zona ZH, cea din Witikon fiind testata :

M Kreuzplatz
M Oberengstringen
M Ebmatingen
M Niederhasli
M Hauptbahnhof
M Erlenbach
M Niederurnen
M Zollikon-Dorf
M Höngg
M Eschenbach
M Männedorf
M Herdern
M Rümlang
M Hombrechtikon
M Höschgasse
M Stockerstrasse
M Puls 5
MM Witikon-Zentrum ------ asta e testata :ymparty:
MM Zürich-Affoltern
MM Wiedikon
MM Oerlikon
MM Limmatplatz
MM Brunaupark
MM Dübendorf
MM Horgen-Schinzenhof
MM Regensdorf
MM Volketswil
MM Adliswil
MM Meilen
MM Glarus
MM Thalwil
MM Kloten
MM Affoltern a.A.
MM Rapperswil-Sonnenhof
MM Wädenswil
MM Altstetten
MM Bülach
MM Dietikon
MM Stäfa
MM Uznach
MM Seedamm-Center
MM Egg
MM Lachen
MMM Migros City
MMM Uster
MMM Glatt

Pofta mare!

Razvan
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Re: bucatarie bors

Mie, 12 Mar 2014 8:57 am

Razvan A scrie:Va salut pe toti,

subiectul desi vechi a ramas fara solutie si m-am hotarat sa "revergorez" threadul.

Dupa cum va imaginati sursa constanta de bors in Elvetia nu o sa existe prea curand asa ca am luat subiectul in mana, ma refer la bors si dupa ce m-am documentat putin pe net si pe la babele de acasa am ajuns la concluzia ca e prea simplu sa nu incerc sa il fac mai ales ca in copilarie am mai facut o data si a iesit monumental. Tot ce trebuie sa faceti e sa faceti rost de tarate. Un impas a fost sa aflu cuvantul pentru tarate in germana si de unde pot sa cumpar dar am aflat ca au la Migros si costa 1.5 Fr punga de 350 gr.

Imagine

Dupa cum o sa aflati de pe net ca sa faci bors ai nevoie de o cultura starter (husti), tarate, apa, unii mai pun malai, crengute de visin si leustean dar sincer cred ca adaosul de crengute de visin e mai mult mit iar leusteanul merge in ciorba la fel de bine. Mai e o discutie cu adaosul de malai care cred eu ca la inceput ar trebui evitat riscand sa strice toata lucrarea. Cred ca ar fi mai usor sa gasesti bors la opera in Zurich decat huste de cumparat in Elvetia dar nu disperati, se pot face foarte usor, de fapt e vorba de inmultirea bacteriilor care deja exista in tarate din cate am inteles eu. Fara sa am huste am facut un bors doar ca nu am adaugat huste si dupa 3 zile incepuse sa semene a bors ceea era in borcan dar cu un gust timid si nu fantastic asa ca am aruncat pur si simplu zeama din borcan si peste taratele depuse pe fund am adaugat iarasi apa (asa am facut si in copilarie) si in doua zile a iesit un bors de iti scartaie dintii de acru si foarte gustos. Pentru acvaristi cred ca un incalzitor de acvariu ar grabi mult procesul, eu folosesc unul pentru iaurt. Ar mai fi de incercat ca in loc de husti sa pun un litru de Brottrunk de la farmacie si sa vad daca asta ar grabi treaba cumva, daca fac experimentul o sa va anunt rezultatele.

Aici http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/cum_se_face_bors_reteta_de_husti-237/ e un link unde puteti gasi ceva date despre construirea borsului, oricum gasiti pe net destule informatii pentru o treaba asa simpla.

Stie cineva unde as putea gasi rasaduri sau seminte de leustean?
In zona Zurich leustean am gasit pana acum numai la Coop City in Dietlikon si nu tot timpul iar tarate gasiti la Migros la filialele mai mari lucru care cred ca e valabil peste tot. Unde mai puteti gasi tarate in Elevetia in alta parte habar nu am insa cu siguranta ca si Coop trebuie sa aiba ceva. De pe siteul Migros am luat lista cu locatiile unde ar trebui sa gasiti tarate in Zona ZH, cea din Witikon fiind testata :

M Kreuzplatz
M Oberengstringen
M Ebmatingen
M Niederhasli
M Hauptbahnhof
M Erlenbach
M Niederurnen
M Zollikon-Dorf
M Höngg
M Eschenbach
M Männedorf
M Herdern
M Rümlang
M Hombrechtikon
M Höschgasse
M Stockerstrasse
M Puls 5
MM Witikon-Zentrum ------ asta e testata :ymparty:
MM Zürich-Affoltern
MM Wiedikon
MM Oerlikon
MM Limmatplatz
MM Brunaupark
MM Dübendorf
MM Horgen-Schinzenhof
MM Regensdorf
MM Volketswil
MM Adliswil
MM Meilen
MM Glarus
MM Thalwil
MM Kloten
MM Affoltern a.A.
MM Rapperswil-Sonnenhof
MM Wädenswil
MM Altstetten
MM Bülach
MM Dietikon
MM Stäfa
MM Uznach
MM Seedamm-Center
MM Egg
MM Lachen
MMM Migros City
MMM Uster
MMM Glatt

Pofta mare!

Razvan

Buna dimineata,
Eu mi-am adus din tara seminte de leustean..aici nu am gasit...

Re: bucatarie bors

Mie, 12 Mar 2014 11:49 pm

Buna,

cam pe cand ma pregateam sa dau indicatii acasa sa imi trimita niste seminte de leustean iete ca m-a scos Gogu` din impas, am gasit si pe ricardo.ch si pe alte multe siteuri care vand seminte de .... plante.

Ex
http://www.saemereien.ch/samen_online_s ... -bio-samen

cel mai dragut e la Hornbach (nici nu stiam ca exista in CH) unde pe plic scrie si in romaneste

as atasa si o poza dar nu prea ma inteleg cu fieratania asta de calculator.

Numai bine

Razvan

Leustean_Hornbach.jpg
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

Re: bucatarie bors

Joi, 13 Mar 2014 8:53 am

Eu folosesc metoda congelarii ca sa am mereu leustean "proaspat".
Anume, atunci cind gasesc la migros cumpar mai mult, il spal si il tai marunt. Apoi iau o tavita ptr cuburi de gheata si umplu in fiecare casuta leustean si apa. Apoi o pun la congelator.
Cind fac ciorba pun la sfirsit mai multe cubulete de "gheata cu leustean" si mai fierb putin.
Gata!

Re: bucatarie bors

Joi, 13 Mar 2014 10:43 am

Leustean se gaseste si la COOP.
Bors se gaseste la Farmacie si ii spune Brottrunk. Cred ca am mai scris asta.

Re: bucatarie bors

Joi, 13 Mar 2014 4:09 pm

Ori leusteanul din Elvetia are alt gust, ori am dat eu de un soi nu tocmai bun. Am in gradina (cand o veni vara), dar nu-mi place deloc. Cine vrea, incepand cu iunie, donez cu placere. Va anunt dinainte ca are un miros aparte, e asemanator celui cunoscut, dar mai are ceva care nu-mi place deloc.

Re: bucatarie bors

Vin, 14 Mar 2014 10:22 pm

Ana scrie:Ori leusteanul din Elvetia are alt gust, ori am dat eu de un soi nu tocmai bun. Am in gradina (cand o veni vara), dar nu-mi place deloc. Cine vrea, incepand cu iunie, donez cu placere. Va anunt dinainte ca are un miros aparte, e asemanator celui cunoscut, dar mai are ceva care nu-mi place deloc.


Buna,Ana

si eu am luat marar din Germania,dar are gust aparte..asa ca tot cu semintele aduse din tara ma impac:))

Re: bucatarie bors

Lun, 17 Mar 2014 4:30 pm

Buna, Mariana, ai semanat tu marar? iese? mi-am cumparat seminte de marar din Romania si vreau sa le incerc si eu aici.

Re: bucatarie bors

Mar, 18 Mar 2014 9:55 pm

Ana scrie:Buna, Mariana, ai semanat tu marar? iese? mi-am cumparat seminte de marar din Romania si vreau sa le incerc si eu aici.

Buna,Ana

Da am pus anul trecut si iese..chiar ma uitam zilele trecute ca a iesit acum din nou:)

Re: bucatarie bors

Mie, 15 Oct 2014 1:51 pm

Revin: mararul romanesc mi-a iesit si nu prea: cel pus in ghiveci mi-a fost mancat de nu stiu ce fel de omida speciala care cica e aici ocrotita de lege si e foarte rara. A naibii omida, are gusturi bune! Cel pus in gradina mi-a iesit binisor. Nu mi-a iesit mult, dar am pus un borcan la sare si cu florile uscate de marar am pus castraveti la murat. Care reteta e fantastica, extra facuta pentru lenesi ca mine. Se face simplu de tot si nu trebuie butoi sau alte nenorociri. Am pus castravetii in borcane si sunt bestiali. Cine vrea reteta, sa-mi spuna...

Re: bucatarie bors

Joi, 04 Dec 2014 10:46 am

Pentru cei care fac bors acasa- in loc de frunze sau crengute de visin, ce folositi? Sau nu puneti nimic, doar restul ingredientelor? Mie mi-a trimis fratele meu bors de casa din Romania insa mai am putin :( . As vrea sa incerc sa fac in casa insa nu am crengute de visin. Iar leustean am in gradina si e foarte bun. Eu l-am cumparat de la un nene care are o gradina plina cu verdeturi.
Răspunde