Switch to full style
Discuţii pe (aproape) orice altă temă
Răspunde

Cum se face socata?

Mar, 24 Mai 2011 12:33 pm

Vecina sefei mele ne-a adus socata =p~ . Eu i-am spus sefei ca facem si noi socata in Romania. M-a intrebat daca stiu sa fac pentru ca ii place si de fiecare data cand a incercat, nu a iesit buna. I-am zis ca nu stiu sa fac :hum: dar mama, bunicile, matusile si vecinele faceau socata des...Nah, acum trebuie sa fac socata dar am uitat cum o facea mama mea.
Am gasit ceva pe internet dar as vrea retete de la cineva de aici.
Multumesc.

Re: Cum se face socata?

Mar, 24 Mai 2011 12:41 pm

SOCATA

-8 flori de soc
-9 litri apa
-1 kg zahar
-3-4 lamai(taiate in sferturi)
-10 gr drojdie proaspata
-1 lingura de otet
Se pun ingredientele intr-un borcan de 10 litri. Se lasa la macerat o saptamana, timp in care se amesteca cam de 2 ori pe zi. Apoi se filtreaza si se trage in sticle care se pun la rece. Bautura este placut racoritoare,parfumata si usor acidulata.

Am inteles ca socul are virtuti terapeutice, mai cu seama pentru sistemul respirator. De asemenea este galactogen (pt. mamici cu bebelusi alimentati natural).

Abro, soc gasesti pe la marginea padurii.
(O varianta de produs o propune un nene care se cheama Molinari, da' nu-i recomandabila pentru junioara )

viewtopic.php?f=33&t=1756&hilit=socata&start=50

autor: Luminita.

Re: Cum se face socata?

Mar, 24 Mai 2011 4:21 pm

Varianta 2:
- se mai adauga vreo 4 flori (fara purici bineinteles)
- hai sa fie 5 lamai - 4 numai zeama, a 5-a felii (prea multe coji o fac amara)
- fara otet (de aia ai lamaie)
- fara drojdie (drojdia pluteste in aer)
Vreo 1-200g din zaharul ala il caramelizezi (drojdiile il papa mai iute asa) - vezi sa nu-l arzi!
Rezultatul: e gata in 2-4 zile cand vezi ca face deja bulisoare (daca e la soare mai iute, la umbra mai incet).

Re: Cum se face socata?

Mie, 25 Mai 2011 10:12 am

Acum vreo zece zile, am facut un...experiment: am pus 7 flori de soc in apa,intr-un recipient de sticla de doi litri jumate', am pus zahar "ochiometric" (cam vreo 6 linguri), 3 lamai (care nu au fost tratate dupa cules - cum scria pe eticheta), taiate in jumatati, vreo 15 gr de drojdie proaspata. Am amestecat, am acoperit cu folie transparenta pe care am gaurit-o in cateva locuri si am lasat la "umbra", in bucatarie. De cateva ori pe zi mai dadeam cu lingura prin castron. AM UITAT SA PUN OTET.
Dupa vreo 4 zile, si dupa vreo cateva apostrofari de genu' : "Cos'é questa schiffeza? Buttala!", am filtrat in sticle si am pus in frigider.

Duminica, in timp ca trebaluiam prin bucatarie (deci dupa alte doua zile), mi s-a facut tare sete si am baut un pahar (200 ml) din "preparatu' " respectiv. Dupa care am devenit foarte... vesela ! ;))

Era un fel de ...sampanie(cu procent de alcool ceva mai ridicat, am impresia :p ). Gust usor amarui(foarte placut!) si parfum de soc.

Re: Cum se face socata?

Mie, 25 Mai 2011 10:33 am

luminita scrie:Duminica, in timp ca trebaluiam prin bucatarie (deci dupa alte doua zile), mi s-a facut tare sete si am baut un pahar (200 ml) din "preparatu' " respectiv. Dupa care am devenit foarte... vesela ! ;))


Nu esti singura persoana careia i s-a intamplat asta :))

Re: Cum se face socata?

Mie, 25 Mai 2011 5:22 pm

:)) Ar trebui sa beau cam 1L in fiecare zi .

Re: Cum se face socata?

Mie, 25 Mai 2011 9:19 pm

Ia uite aici, Printeso:

"SIROP DE SOC


Ca tot a inflorit socul pe la marginea padurilor si pentru ca eu am facut ieri 3 portii de sirop, va impartasesc si voua reteta mea preferata de sirop

30 de flori
1 lamaie
50 gr. sare de lamaie (se gaseste in farmacii)
2 l. apa
2 kg. zahar


Florile se pun in apa intr-o oala acoperita timp de 24 de ore.Impreuna cu sarea de lamaie si lamaia taiata.
Dupa 24 de ore se strecoara printr-o carpa de bucatarie sau tifon. Important e sa nu treaca decat apa. Apoi se adauga 2 kile de zahar si se amesteca pana se topeste zaharul.
Se pastreaza in sticle sterilizate in cuptor si inchise cu dopuri de pluta . garantie- pana la 2-3 ani." (Lauraven - de aici: viewtopic.php?f=33&t=1756&start=50 )

Re: Cum se face socata?

Dum, 29 Ian 2012 10:38 am

Salutare,

Vin si eu cu o intrebare intarziata intr-un topic de multa vreme uitat...
Se vorbea de un borcan de 10 litri.
Am nevoie de un borcan mare sau un vas de lut de dimensiuni mai consistente pentru a face bors (posed husti).
Vreo idee de unde as putea achizitiona asa ceva ?


Mersi,
Mihai

Re: Cum se face socata?

Dum, 29 Ian 2012 1:21 pm

Am vazut la Coop City la Sihlcity in Zurich, acum cateva zile, borcan de 6 kg....si eu am cautat tot pentru bors :)

Re: Cum se face socata?

Dum, 29 Ian 2012 1:57 pm

Hmm hai ca o sa caut si eu atunci la Coop City-urile de le-am gasit ca-s prin Berna.
In cel mai rau caz daca nu oi gasi deloc, atunci o sa fiu omul cu borcanul pe trenul din ZH pana aici :)

Mersi mult de sfat.

P.S. Oala de lut maricica ai idee de se poate gasi/cumpara de undeva ?
Sau cum ar trebui sa-i zica in germana (am incercat cu traducerea din google translate, dar in afara de niste vase mici, nu am avut prea mare noroc sa vad si altceva) ?
Intrebam deoarece am mancat recent niste sarmale in RO facute in oala de lut care au fost incredibil de bune, motiv pentru care vroiam sa reproduc experienta :)

Re: Cum se face socata?

Lun, 14 Mai 2012 10:21 pm

Buna seara
va rog frumos sa-mi spuneti unde ati vazut recent borcane de circa 10 litri pentru socata.
Eu caut dar nu gasesc.
Va multumesc
A.C.

Re: Cum se face socata?

Mar, 15 Mai 2012 6:05 am

Din pacate eu am gasit doar de 5 litri (desi cautam mai mare).
Cele de 5 sunt in Coop City.

Daca gasesti de 10, te rog sa ma anunti si pe mine :)

Re: Cum se face socata?

Mar, 15 Mai 2012 6:57 am

Ma gandesc c-am vazut niste borcane (pline) pe la magazinele minoritarilor de aici.
E adevarat ca nu cred ca-s de 10 l.
Dau azi o tura in plimbarea shtrumfului si va dau un feedback.

Re: Cum se face socata?

Mar, 15 Mai 2012 8:27 am

Multumesc mult.
O zi buna
A.C.

Re: Cum se face socata?

Sâm, 19 Mai 2012 1:20 pm

Am fost, n-au muraturi in borcane asa de mari.

Si eu caut un bidon de lapte de 3-5 l (de aluminiu), iau lapte de la ferma si umblu mereu cu sticlele dupa mine.
Mersi anticipat :)

Re: Cum se face socata?

Sâm, 19 Mai 2012 7:31 pm

Bagam import din tara ? =))

Sa le dau borcanul in geamantan sa-l scaneze ca bagaj de cala in avion :)

Re: Cum se face socata?

Dum, 20 Mai 2012 11:35 am

Eu folosesc doua recipiente de sticla de vreo 8 L fiecare, luate de la un magazin de mobila de la sectia de 'infrumusetare' a locuintelor (pentru barbati sectia 'cioburi ciudate', pentru femei sectia 'vaze si alte produse de sticlarie'). Recipientele (vazele) au o structura 'valurita' dar merge bine sa amesteci 'sosul' din cand in cand cu o lingura. De acolo torn in sticle care se pot inchide ermetic, de gasit in Migros de diferite marimi.

Re: Cum se face socata?

Dum, 20 Mai 2012 11:40 am

La ce magazin de mobila le-ai gasit ?
Poate dau o tura si eu prin partea dedicata cioburilor ciudate:)

Re: Cum se face socata?

Lun, 21 Mai 2012 8:55 am

Buna ziua tuturor,
la coop city din Lugano nu am gasit.
In schimb am luat de la Manor un recipient care se inchide ermetic, dar are decit 3 l.
Am facut prima "doza" si a iesit f. bine. Florile de soc erau din gradina mea, deci satisfactia a fost dubla.
Azi ma duc sa mai cumpar alt recipient de 3 l.
Am vazut ceva mai mare (nu era specificat citi litri erau, dar pareau de 5 l) la Migros, la mobila, partea de casnice. Dar geamul parea subtire si am renuntat.
Sticle cu inchidere ermetica sau fara se gasesc la Migros, coop city.
O zi buna si socata la fel de buna tuturor.
A.C.

Re: Cum se face socata?

Lun, 21 Mai 2012 8:31 pm

mihaitanasescu scrie:La ce magazin de mobila le-ai gasit ?
Poate dau o tura si eu prin partea dedicata cioburilor ciudate:)


otto's warenposten daca imi aduc bine aminte, total din intamplare am ajuns inauntru si tocmai aveam nevoie de sticle pentru socata.... cand le-am vazut am cumparat doua.

Re: Cum se face socata?

Mar, 22 Mai 2012 8:21 am

Buna ziua tuturor,
ptr. Haihui: bidoane de aluminiu nu am vazut pe aici (Ticino) si nici in Italia.
Ultima oara cind am vazut asa ceva eram in Romania.
Noroc la cautare.
O zi buna
A.C.

Re: Cum se face socata?

Mar, 22 Mai 2012 8:39 am

Multumesc!
O sa caut in Ro vara asta, sa vad de ma descurc dupa 10 ani :)

Re: Cum se face socata?

Mar, 22 Mai 2012 11:31 am

Haihui,
te duci cu avionul ?
Simpatic in aeroport cu bidonul de aluminiu !!!
Dar ce sa facem, se zice ca in occident se gasesc de toate, mai putin bidoane de aluminiu, recipiente de socata si butoaie ptr. varza acra.
P.S. daca iei lapte de la ferma intreaba-i pe fermieri de bidoane de aluminiu.
Mi se pare ca ei tin laptele in bidoane de Al.
O zi buna
A.C.

Re: Cum se face socata?

Mar, 22 Mai 2012 11:37 am

Dar presupun ca astfel de recipiente se pot pune oricum pe transport cu autocarul si ar fi mai simplu :)

P.S. Eu am fost cu doua cutii de petarde din Elvetia spre Romania pe avion :)) (gasisem unele care nu mai erau in Ro de ceva ani si am vrut sa le arat si eu celor de acasa cum era pe vremuri :) )
Apoi am realizat ca nu as fi avut voie cu ele pe avion, dar cum sunt de obicei imprastiat si dezorganizat, asta e.

Re: Cum se face socata?

Mar, 22 Mai 2012 11:47 am

Ati incercat sa gasiti recipientele respective la "Brockhaus"?
Răspunde