@ Connex
din pacact "fenomenul" uciderii puilor nu este izolat si nici limitat la zone rurale, si nici abandonul.
Am crescut cu o mama iubitoare de animale, dar crescuta si ea in acea mentalitate de care spui tu. Un pui pastram 5 ii inecam. Evident existau si alte metode ex datul cu ei de pamant, etc etc. Mama mea a optat pt metoda inecarii. Avea mila de pisici, le iubea, eu am adus una in casa- copil finnd cred ca vreo 7 ani- cand a fatat prima data mi-a aratat cum sa-i inec. N-am vrut, dar m-a amenintat ca daca n-o fac eu va da pisica. Banuiesc ca nici ei nu-i placea procedura si incerca sa scape de ea implicandu-ma pe mine, fara sa tina cont de impactul gestului asupra mea. Oricum am fost destul de curajoasa, de 2 x pe an inecam puii, pastram unul. Si...tot degeaba, ajunsesem la 10 pisici in casa, care se inmulteau intre ei ! Iar puii cand ii bagam in galeata cu apa, da, erau direct iesiti din burta. Ma asigura ca asa e mai..uman. Daca apucau sa suga nu-i mai aruncam. Cert e, ca dupa un timp trebuia golita caldarea de apa si puii morti bagati la gunoi. Acolo, alt soc sa vezi acele mici cadavre. Ma rog, n-o judec, asa au trait banuiesc multi dintre noi fie la tara fie la oras, eu la Bucuresti, cert este ca pe la 12 ani am avut la ora de biologie reproductia animala si tin minte cum profesoara ne-a spus ca animalele de companie pot fi castrate astfel nu se inmultesc si nu trebuie omorati sau aruncati puii. Am venit plina de entuziasm acasa, i-am povestit mamei - de parca as fi aflat ca pamantul totusi se invarte! - m-a privit sceptic spunandu-mi: pai daca castrezi pisica se prosteste devine tembela, nu mai are reactii ca o pisica normala, plus se ingrasa. Si alte argumente asemenea. Recunosc in acel moment...chiar am crezut-o. Nu e o persoana simpla, e un om cultivat trecut prin sita intelectualitatii si totusi la acel capitol nu pot decat sa recunosc ca era undeva in Ev.Mediu.
Au trecut ani pana am reusit sa-mi impun eu copil fiind punctul de vedere, sa tin pisica incuiata in casa cand era in calduri sau...sa ajung s-o castrez. Mi-au trebuit ore de nervi s-o conving pe maica-mea sa castreze pisica sau cainele. Cand am luat primul caine maidanez de pe strada aveam 18 ani, si inca convinsa in cele spuse de mama mea- ca de imi era mama- am lasat cainele sa faca o data pui, ca sa nu se "tembeleasca". A facut spre norocul meu am gasit stapani puilor, nu stiu ce ma faceam cu 5 caini apoi in casa, ca de aruncat nui aruncam. Deja ma atasasem de ei...Dupa acea sarcina, pentru ca nu am castrat cainele imediat, am mai patit o data sa fie gravida (parca se zice si la caini tot gestanta sau nu ? nu mai stiu) am mers la medic si...da i-a facut operatie inlaturand puii direct din burta . A fost ultima data cand am vazut pui morti cand am vazut cat de lipsita de "solutii" sunt si..mi-am jurat atunci ca nu se va mai intalmpa asta niciodata. Si...nu s-a mai intamplat.
Recunosc ca am avut de invatat de la elvetieni. O metoda mai pragmatica de a iubi animalul. Alta decat cea de accasa. Mi-a fost greu la inceput dar cu timpul am realizat ca dragostea reala de om sau animal se aplica altfel...(dar asta-i alta tema de disscutie).
In ceea ce priveste modul de exterminare a unui animal, si elvetienii dadeau pana nu de ult cu parul in cap vitelor. Asta pana s-a introdus obligativitatea ducerii la macelar. Sau abator. Daca nu ma insel, chiar in ziua de azi, taranii pot sacrifica inca in curtea lor animalele de talie mica, nu stiu daca si oi, dar iepure, gaina etc da. Pentru animale mai mari le trebuie un certificat special si pentru animale mari gen cal, vaca, etc trebuie abator.
Conny are dreptate, ar cam fi timpul sa ne civilizam, ar cam fi timpul ceea ce invatam mai bun sa fie pus in practica. Altfel putem ramane mereu la mers cu caruta si facut mamaliga la ceaun. Impactul pe care-l are campania actuala din Romania referitoare la caini asupra tarilor civilizate este unul simplu: suntem niste incapabili de a gasi solutii civilizate la o problema destul de complicata!
@Claudia
pt ca vad ca tii inca degetele ridicate doar doar vine d-na diriginta ( o sa vina nu te mai panica) si va da un cartonas rosu la toti pt ca-l meritam! tin sa-ti reamintesc contextul care mi-a declansat replica de "blonzi" si sory dar pt mine acea persoana intra in categoria...camera ascunsa ! Daca iti place mai bine aceasta exprimare....
Citat:
Cind am fost ultima data in Romania singurii care stateau bine mersi erau decit maidanezii. Era o tipa care cerea ajutorul celor de pe strada ca sub masina ei erau niste maidanezi. Ei ii era frica sa se urce in masina ca se repezisera la ea, asa ca astepta pe cineva mai curajos sa o ajute. A stat femeia mai bine de o jumatate de ora si nimeni nu se incumeta sa se apropie de maidanezi.
Eu inca rad cu lacrimi de acea persoana...am voie ?