florentina28 scrie:
da conny scuze am vazut dupa ce m-ai corectat...de fapt cam ca intoteauna: dupa ce ma corecteaza cineva atunci vad si eu greseala...merci

lemon_cake m-ai bagat si mai mult in ceata decat eram....mie mi-a spus profesoara de germana ca in limba germana imperfectul se numeste preterit si daca stau bine si ma gandesc nu am auzit-o niciodata zicand imperfect ci numai preteritum in sus si preteritum in jos...eu am incercat o traducere logica dupa mintea mea...:
prezent/präsens : ich habe -eu am
imperfect/präteritum : ich hatte -eu aveam
perfect/perfekt : ich habe gehabt : eu am avut pt ca folosim vb auxiliar habe (poate fi ich habe gemacht -eu am facut)
mai mult ca perfect/plusquamperfekt: ich hatte gehabt - eu avusesem
acum , eu aveam, gandesc eu, aveam si mai pot inca avea...deci e o actiune in trecut neterminata pot avea si acum in prezent nu?
si am avut e o actiune in trecut terminata, am avut si gata nu mai am...ori?
si eu avusesem este o actiune in trecut inaintea altei actiuni tot din trecut in germana vorvergangenheit
"Perfectul (format cu ajutorul vb. auxiliare haben si sein) este cel mai frecvent folosit in vorbirea de zi cu zi, in timp ce in lb. literara scrisa se foloseste destul de des preteritul. "- perfect de acord cu tine
Preteritul nu-i absolut identic cu imperfectul, din cate inteleg eu. Se poate traduce si prin imperfect in lb. romana, dar de cele mai multe ori se traduce tot prin perfect compus, ca si
Perfekt-ul. Se foloseste mai ales in lb. literara, e o forma mai eleganta, iar de cele mai multe ori povesteste tot despre o actiune incheiata in trecut -
Es war einmal..Probabil ca depinde de context, il traduci prin imperfect sau prin perfect compus dupa cum suna mai bine si mai logic in lb. romana

Sa ne amintim la ce folosim timpul imperfect in lb. romana:
Citat:
Imperfectul exprimă cel mai adesea o acțiune trecută durativă simultană cu altă acțiune trecută. Această valoare poate fi:
* relativă, dacă cealaltă acțiune este exprimată în aceeași frază: În timp ce mânca a sunat telefonul.
* absolută, dacă cealaltă acțiune nu este exprimată (imperfect narativ sau descriptiv): Acolo locuiam în copilărie.
Altă valoare absolută, frecventă, este cea de a exprima acțiuni repetate în trecut (imperfect iterativ): Se certau mereu.
Deci daca observi, imperfectul nu-i despre o actiune inceputa si neterminata in trecut, cu posibilitatea de a se desfasura si in momentul vorbirii...scuze, nu mai am timp sa-mi dezvolt ideile acum.
Ma opresc aici.